«Επιτέλους, η αποικιοκρατία επιστρέφει! Καιρός ήταν!» Προδημοσίευση απο το νέο βιβλίο του Ντομένικο Λοσούρντο

Ένα επίκαιρο απόσπασμα από το βιβλίου του Ντομένικο Λοσούρντο, Η πάλη των τάξεων – Μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Α/συνεχεια. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς”.
Η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ήταν η χειρότερη στιγμή στην ιστορία της μαρξιστικής θεωρίας. Εκείνα τα χρόνια κυκλοφορούσε μια γελοιογραφία που απεικόνιζε τον επαναστάτη φιλόσοφο να αναφωνεί: «Προλετάριοι όλων των χωρών, συγχωρήστε με!» Το κάλεσμα της προλεταριακής τάξης σε αγώνα, με το οποίο κατέληγε το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε θεωρητικό επίπεδο δεν είχε καταφέρει να ερμηνεύσει κάτι, ενώ σε πρακτικό επίπεδο είχε προκαλέσει μόνο καταστροφές. Ήταν μια χρονική περίοδος που η κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, ερμηνεύονταν από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους της κυρίαρχης ιδεολογίας ως οριστικός «θρίαμβος της Δύσης, της δυτικής ιδέας», ακόμη και σαν «τέλος της Ιστορίας».

 
DOWNLOAD
 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.