Θερμή υποδοχή για την Λ. Χάλεντ και την αυτοβιογραφία της

Οι αυτοβιογραφίες είναι περίεργα βιβλία. Εξάπτουν την περιέργεια. Έχουν κάτι από την αγωνία των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Προσδοκάς να διαβάσεις αποκαλύψεις, να διεισδύσεις σε κρυφές πτυχές σημαντικών γεγονότων, όπως τα βίωσαν και τα αφηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους. Είναι όμως και βιβλία που σε περιπτώσεις όπως της Λέιλα Χάλεντ η ισχύς της πολιτικής (σύγκρουσης) και το ιστορικό βάρος του συνεχούς αγώνα για την ελευθερία κυριαρχούν, απειλώντας να υποσκιάσουν ίσως άλλες, πιο προσωπικές, πλευρές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, η προσωπική αφήγηση (και όχι απλά ματιά για τα γεγονότα) μπορεί να προσδώσει στις αυτοβιογραφίες μια πιο ανθρώπινη διάσταση, σπάζοντας την «πολιτική μυθολογία» για πρόσωπα και γεγονότα, φέρνοντας την ιστορία στα μέτρα του ανθρωπίνως εφικτού με τις αδυναμίες και το μεγαλείο του, τις αμφιβολίες και τις αδιάσειστες πεποιθήσεις.

Το βιβλίο της Χάλεντ συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία. Όταν έχεις μπροστά σου όμως ζωντανή την θρυλική πρωταγωνίστρια, ακόμα μαχητική στην πρώτη γραμμή του αγώνα που αφηγείται, είναι λογικό το ενδιαφέρον να είναι στο σήμερα, και όχι στο τι έγινε ή στη λογοτεχνική κριτική της αυτοβιογραφίας της. Στο διάστημα που η Λέιλα Χάλεντ βρέθηκε στην Ελλάδα προσκαλεσμένη του φεστιβάλ Resistance, συναντήθηκε και μίλησε με αγωνιζόμενες συλλογικότητες και αλληλέγγυους στο Παλαιστινιακό λαό, με εκπροσώπους πολιτικών κινήσεων, με δημοσιογράφους και κυρίως με εκατοντάδες απλούς ανθρώπους που ήρθαν να την συναντήσουν και στους οποίους χάρισε μια θερμή αφιέρωση αντίστασης και αλληλεγγύης.

Παρακάτω ακολουθούν μία σειρά από άρθρα σχετικά με την επίσκεψη της Λέιλα Χάλεντ και την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της Ο λαός μου θα νικήσει – Η αυτοβιογραφία μιας επαναστάτριας.

https://www.efsyn.gr/arthro/prosexte-israil-kai-tis-ipa-opoy-anakateyontai-diexagoyn-polemoys

http://www.e-dromos.gr/leila-khaled-o-laos-mou-tha-zhsei-2/

http://www.hitandrun.gr/leila-chalent-kimomaste-ke-onirevomaste-tin-palestini/

http://r-freepalestine.blogspot.gr/2016/07/blog-post.html

http://tomov.gr/2016/07/20/ο-λαός-μου-θα-ζήσει-αυτοβιογραφία-της/

http://www.politeianet.gr/books/9789606625329-chalent-leila-asunecheia-o-laos-mou-tha-zisei-259480

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.